Лужна активація з тепловим ударом — новий спосіб отримання нанопоруватих вуглецевих адсорбентів - Кучеренко, В.О.; Тамаркіна, Ю.В.; Попов, А.Ф. (Доповіді НАН України, 2016)
Запропоновано новий метод отримання нанопоруватих адсорбентів з імпрегнованого лугами МОН (М = Li, Na, К) бурого вугілля, який сполучає тепловий удар (800 °С) і наступну ізотермічну витримку. Варіювання часу витримки (0—60 хв) та масового співвідношення МОН/ вугілля (0,2—1,0 г/г) дає можливість цілеспрямовано змінювати характеристики поруватої структури. Пороутворююча активність лугів зростає в ряду LiOH < NaOH < KOH. Метод теплового удару в поєднанні з витримкою (5 хв) забезпечує основний (~2/3) розвиток нанопоруватості і задає співвідношення пор різних розмірів. Найкращий адсорбент характеризується питомою поверхнею 1700 м²/г, сумарним об’ємом пор 1,00 см³/г, об’ємом мікропор 0,71 см³/г та субнанопор 0,42 см³/г. Роботу орієнтовано на створення поруватих вуглецевих матеріалів для іоністорів.