Вплив контактної теплопровідності міжфазної границі алмаз–металічна зв’язка на теплопровідність алмазовмісних композитів - Шмегера, Р.С.; Подоба, Я.О.; Кущ, В.І.; Бєляєв, А.С. (Сверхтвердые материалы, 2015)
Досліджено вплив контактної теплопровідності міжфазної границі алмаз–металічна зв’язка на теплопровідність алмазовмісних композитів з дво- і трикомпонентною металічними зв’язками на основі нікелю. Розроблено установку та методику вимірювання залежності коефіцієнта теплопровідності зв’язок та композитів на їх основі від складу (зокрема, наявності карбідоутворюючих добавок) і структури, проведено дослідження такої залежності. Запропоновано теоретичну модель теплопровідності композита, яка забезпечує врахування реальної форми кристала алмазу та контактної теплопровідності його граней. Одержана шляхом розв’язання оберненої задачі оцінка контактної теплопровідності міжфазної границі задовільно узгоджується з відомими в літературі даними прямих фізичних досліджень та аналогічними оцінками для композитів на алюмінієвій та мідній зв’язках. Результати моделювання свідчать про значний вплив контактного опору на температурний режим роботи алмазного інструменту.