Результати імунологічних досліджень деяких фонових птахів Північно-Східної України щодо наявності антитіл до орто- та параміксовірусів - Музика, Д.В.; Чаплигіна, А.Б. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2015)
У результаті досліджень жовтків яєць деревно-чагарникових птахів не виявлено антитіл до вірусу ньюкаслської хвороби, але виявлені антитіла вірусу грипу А: у синиці великої (ур. Вакалівщина) до підтипів Н1 (титр 33 log₂), Н2 (4 log₂), Н8 (5 log₂), мухоловок білошиїх (ур. Вакалівщина) – Н1 (4 log₂), співочих дроздів (с. Гайдари та ур. Вакалівщина) до підтипів Н1, Н4, Н8 (титри 4 log₂), чорних дроздів (с. Гeніївка) – Н1 (4 log₂), сойки (Журавлівський гідропарк) – Н1, Н8 (титри 4 log₂). У зразках водно-болотних птахів виявлено антитіла до вірусів грипу тільки підтипу Н14. Антитіла до вірусу грипу А виявлені у мартина звичайного до підтипу Н14 (4-6 log₂) та синьошийки – Н14 (4 log₂).