Штучні глікан-гліколіпідні комплекси як антивірусні засоби та ефектори мікробних препаратів на основі ризобій - Коваленко, О.Г.; Васильєв, В.Н.; Адамчук-Чала, Н.І.; Титова, Л.В.; Карпенко, О.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Штучні глікан-гліколіпідні комплекси (ГГК), сформовані на основі глюкану з міцелію базидіального гриба Ganoderma adspersum (Schulzer) Donk, позаклітинного глюкуроноксиломанану базидіального гриба Tremella mesenterica Ritz.: Fr., манану з клітин Candida maltosa та рамноліпіду Pseudomonas sp. PS-17 як допоміжного агента, а також фракції ГГК (ліпосоми і супернатант) проявляють інгібувальну активність проти вірусу тютюнової мозаїки (ВТМ) в рослинах дурману (Datura stramonium (L.)) та тютюну (Nicotiana tabacum (L.)), надчутливих до нього. Передпосівна обробка насіння сої (Glycine max (L.) Merr.) ГГК та препаратом різобій сприяє зростанню стійкості рослин до ураження вірусними хворобами та відбиття листям характерного для хлорофілів спектра світла в польових умовах. Електронно-мікроскопічними дослідженнями в прикореневій зоні сої, обробленої ГГК, у фазі трьох справжніх листків виявлено структури типу ліпосом, що свідчить про збереження їх цілісності in situ та можливої участі в обмінних процесах у системі грунт— мікроорганізм—рослина. Бактеризація насіння, попередньо обробленого ГГК-3, культурою Bradyrhizobium japonicum УКМ В-6018, сприяє підвищенню урожаю сої в польових експериментах.