Використання онтологій для персоніфікованого пошуку знань у природномовних текстів - Рогушина, Ю.В. (Проблеми програмування, 2016)
Запропонований у роботі підхід до персоніфікації пошуку інформаційних ресурсів та інформаційних об’єктів, що базується на побудові та використанні тезаурусу задачі користувача, дозволяє використовувати знання щодо предметної області пошуку та структури інформаційних об’єктів, представлені за допомогою відповідних онтологій. Наведені визначення семантичного пошуку, його суб’єктів та компоненті дозволяють більш чітко формулювати проблеми, пов’язані з пошуком інформації у відкритому середовищі Web. Програмна реалізація запропонованого підходу підтверджує ефективність його практичного використання.