Материалы по истории археологии в Государственном архиве г. Севастополя (исследования Херсонеса) - Шаманов, А.В. (Центр пам'яткознавства НАН України та Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, 2009)
В статті дається характеристика документів фонду Херсонеського монастиря Володимира (м. Севастополь) із зібрання Державного архіву м. Севастополя. Матеріали відносяться до другої половини XIX – початку XX ст. і характеризують історію археологічних досліджень та охорони Херсонеського городища. Автор розглядає документальні комплекси, що дають змогу розглянути діяльність різних організацій і установ у контексті історії археології та охорони пам’яток (Одеське товариство історії да старожитностей, Імператорська археологічна комісія, Синод, Військове вілрмство, монастир святого Володимира та ін.)