Вплив високодисперсних кремнеземів та їх сумішей на схожість озимої пшениці - Головань, А.П.; Крупська, T.В.; Сіора, І.В.; Клименко, Н.Ю.; Новікова, O.А.; Туров, В.В. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено вплив гідрофобних, гідрофільних високодисперсних кремнеземів та їх сумішей на енергію проростання і схожість насіння озимої пшениці в лабораторних умовах. Показано, що при обробці зерна нанокремнеземами, з певним співвідношенням концентрацій гідрофобного та гідрофільного кремнеземів, можна забезпечити стійке збільшення параметрів проростання. Проте ефективність дії кремнеземів залежить від способу пророщування, якості ґрунту та вологості. Встановлено, що суміші кремнеземів (вміст АМ-1- 300 не повинен перевищувати 30 %) позитивно впливають на схожість паростків на піщаних та виснажених ґрунтах. Ймовірно, ця властивість може бути врахована у розробці композитних систем для живлення та стимулювання росту зернових культур у південних районах України, за умови достатнього зволоження ґрунту.