Дослідження продуктів взаємодії РНК з манітолом методом піролітичної мас-спектрометрії - Щодрий, В.Б.; Козлов, О.В.; Рибенчук, А.О.; Бойко, В.В.; Бортницький, В.І.; Рябов, С.В.; Ткачук, З.Ю. (Доповіді НАН України, 2017)
Вивчено структурні особливості молекулярної будови комплексів РНК та манітолу методом піролітичної мас-спектрометрії. Показано, що мас-спектри РНК і комплексу, який є основою препарату нуклекс подібні і характеризуються двома піками. Вони складаються з однакових іонних фрагментів, але питома інтенсивність їх у нуклексу вища, ніж у РНК. Разом з тим у нуклексу присутній третій за інтенсивністю іонний фрагмент з m/z = 86 (C₃H₆N₂О), який відсутній у мас-спектрах вихідних речовин. Є підстави вва- жати, що це продукт взаємодії манітолу та азотистих основ РНК. Збільшення масового співвідношення РНК щодо манітолу призводить до істотного зменшення кількості летких продуктів, характерних для першого піка термодеструкції, і різкого збільшення летких продуктів другого піка.