Модифікований метод Максвела визначення ефективних сталих структурно-неоднорідних матеріалів - Кущ, В.І.; Майстренко, А.Л.; Чернобай, В.С. (Доповіді НАН України, 2017)
Модифікований метод Максвела визначення ефективних сталих сформульовано в термінах дипольних моментів фрагмента реального композиту і еквівалентного включення. За умови врахування взаємодії між включеннями метод є строгим у сенсі, що одержана шляхом розв’язання модельної задачі оцінка ефективної сталої збігається до точного значення зі збільшенням розміру кластера. На прикладі задачі визначення теплопровідності волокнистого композиту показано, що метод забезпечує обчислення з високою точністю ефективних сталих композитів як періодичної, так і невпорядкованої мікроструктури.