Аналіз генетичних алгоритмів розв’язання задачі двовимірної ортогональної упаковки прямокутних об’єктів у напівнескінченну смугу - Глибовець, М.М.; Гулаєва, Н.М.; Морозов, І.О. (Проблеми програмування, 2016)
Досліджено клас генетичних алгоритмів вирішення задачі двовимірної ортогональної упаковки прямокутних об’єктів у напівнескінченну смугу фіксованої ширини. Наведено результати теоретичного аналізу складності реалізації декодерів MERA та BLF; запропоновані власні реалізації цих декодерів з низкою евристичних оптимізацій. Запропоновано реалізацію генетичного алгоритму розв’язання задачі упаковки для окремих випадків (із забороною поворотів об’єктів та з поворотами на 90 °). Описано результати тестових випробувань розробленого алгоритму за різних конфігурацій основних параметрів з використанням загальновідомих тестових наборів. Наведено результати порівняння отриманого алгоритму з іншими відомими алгоритмами.