Генетично модифіковані рослини та проблеми захисту рослин: досягнення і оцінка потенційних ризиків - Козуб, Н.О.; Пилипенко, Л.А.; Созінов, І.О.; Блюм, Я.Б.; Созінов, О.О. (Цитология и генетика, 2012)
Проаналізовано досягнення та перспективи у створенні трансгенних рослин. На даний час практично всі комерційно вирощувані генетично модифіковані рослини створено з метою вирішення проблем захисту рослин – вони несуть трансгени, що забезпечують стійкість до гербіцидів, шкідників та вірусів. Розглянуто підходи, які використані для створення комерційних генетично модифікованих рослин зі стійкістю до гербіцидів, комах, вірусів, а також стратегічні підходи і перспективи створення комерційних генетично модифікованих рослин зі стійкістю до грибних і бактеріальних патогенів та нематод. Зазначено екологічні (включаючи питання агрономічного характеру) і соціальні ризики, пов`язані з комерційним вирощуванням трансгенних рослин.