Цитотоксичний вплив хлорфенолів на клітини кореневої меристеми насіння цибулі батуна (Allium fistulosum L.) - Верголяс, М.Р.; Луценко, Т.В.; Гончарук, В.В. (Цитология и генетика, 2013)
Хлорфеноли є попередниками більш небезпечних екотоксикантів діоксанів та характеризуються мутагенними, канцерогенними властивостями. Методи біотестування на рослинних тест-об’єктах з вивчення впливу різних полютантів дозволяють з’ясувати мутагенність та цитотоксичність досліджуваних речовин. Вивчено генотоксичний та цитотоксичний вплив розчинів пентахлорфенолу та трихлорфенолу на клітини кореневої меристеми проростків цибулі батуна Allium fistulosum (L.). Виявлено дозозалежне пригнічення проростання насіння цибулі батуна внаслідок впливу розчинів пентахлорфенолу та трихлорфенолу різних концентрацій, при цьому пентахлорфенол проявляв помітно більшу дозозалежну токсичну дію на проростання насіння, ніж трихлорфенол.