Ефекти олій розторопші та льону холодного і гарячого пресування на стан товстої кишки щурів за умов гострого коліту - Кузнєцова, Г.М.; Деніс, Є.О.; Москалець, Т.З.; Рибальченко, В.К. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено ефекти олій з насіння льону та розторопші плямистої, отриманих способом холодного (43— 45 °С) та гарячого (до 95 °С) пресування, на розвиток гострого коліту у щурів при споживанні з кормом. Встановлено, що лляна (як холодного, так і гарячого пресування) та олія розторопші гарячого пресування значною мірою запобігають розвитку запальних, деструктивних та дистрофічних змін слизової оболонки товстої кишки. Ці властивості олій реалізуються частково завдяки наявності в їх складі ненасичених жирних кислот, зокрема ω3, у тому числі мінорних.