Актуальні питання діагностики і лікування ідіопатичної низькорослості в дітей - Самсон, О.Я.; Спринчук, Н.А.; Большова, О.В. (Доповіді НАН України, 2017)
У більшості дітей із низькорослістю під час обстеження виявляється нормальний вміст гормона росту (базальний та стимульований викид), знижений або нормальний вміст інсуліноподібного фактору росту-1, що автоматично виключає їх із когорти хворих на соматотропну недостатність. У переважної більшості цих пацієнтів виставляється діагноз ідіопатичної низькорослості; іноді діагностуються поодинокі випадки синдрому біологічно неактивного гормона росту та рецепторної нечутливості до гормона росту. Обговорюються діагностичні відмінності цих станів, терапевтичні заходи, прогнозується ефективність лікування.