Стимуляція холіногенезу в культурі фетальних нервових клітин людини - Цимбалюк, В.І.; Васильєва, І.Г.; Олексенко, Н.П.; Чопик, Н.Г.; Цюбко, О.І.; Галанта, О.С. (Цитология и генетика, 2013)
Метою дослідження було отримання в культурі популяції нервових клітин, збагаченої холінергічними нейронами та їхніми детермінованими попередниками. Встановлено, що найбільш ефективною комбінацією нейроіндукторів, що стимулювала диференціювання холінергічних нейронів із стовбурових нервових клітин, виявилося поєднання ретиноєвої кислоти та ацетилхоліну. Протягом періоду культивування чисельність ChAT-позитивних клітин достовірно зросла з 5,3 ± 2,9 до 21,1 ± 6,2 %, в той же час у контрольних зразках їхня концентрація становила 9,1 ± 4,8 % загальної кількості клітин. Збагачення клітинної популяції холінергічними нейронами та їх детермінованими попередниками корелювало зі зростанням рівня активності ацетилхолінестерази. Таким чином, додавання ретиноєвої кислоти та ацетилхоліну стимулювало як нейрогенез, так і холіногенез в культурі фетальних нервових клітин людини.