Взаємодія кислих фосфатів кальцію з СаО (СаСО₃) при їх нанесенні на поверхню титану в умовах газодетонаційного осадження - Затовський, І.В.; Ніколенко, І.О.; Слободяник, М.С.; Клюй, М.І.; Темченко, В.П. (Доповіді НАН України, 2017)
Проведено газодетонаційне осадження сумішей кислих фосфатів кальцію та СаО (СаСО₃) на поверхню титану. Аналіз складу отриманих покриттів здійснено з використанням методів порошкової рентгенографії та ІЧ спектроскопії. Встановлено, що використання даної технології дає змогу отримувати композитні покриття на основі біосумісних фосфатів Ca₃(PO₄)₂, Ca₁₀(PO₄)₆О, Ca₅(PO₄)₃OH. Запропонований підхід виявив нові можливості щодо вдосконалення технологій одержання металічних імплантатів медичного призначення.