Розподіл теплових характеристик в центральній частині південно-західного борту Дніпровсько-Донецької западини - Усенко, А.П. (Доповіді НАН України, 2017)
Проаналізовано закономірності розподілу геотермічного градієнта та теплового потоку на 15 родовищах південно-західного борту Дніпровсько-Донецької западини. Проведено порівняння розподілу геотермічних параметрів на газових та нафтових родовищах. Досліджено залежність градієнта від тектонічної будови (глибини розташування покладів вуглеводнів та розміщення розломів) і глибини прояву гідрогеологічної інверсії. Зроблено висновок, що наявність та розташування покладів вуглеводнів, вірогідно, пов'язані з притоком глибинного гідротермального розчину по проникних розломних зонах.