Фазовий поділ Ti-вмісних взаємопроникних полімерних сіток залежно від кінетики їх утворення - Ігнатова, Т.Д.; Цебрієнко, Т.В.; Воронцова, Л.О.; Алексєєва, Т.Т. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено процес фазового поділу і морфологію органо-неорганічних взаємопроникних полімерних сіток (ОН ВПС) на основі сітчастого поліуретану, полігідроксіетилметакрилату (ПГЕМА) та політитаноксиду ((–TiO₂–)n), отриманого золь-гель методом у середовищі поліоксипропіленгліколю при різному мольному співвідношенні ізопропоксиду титану (Ti(OPr^i)₄) до води. Встановлено, що фазовий поділ в ОН ВПС залежить від кінетики утворення ПГЕМА-складової і відбувається за механізмом спінодального розпаду. Показано, що, змінюючи співвідношення компонентів ВПС, вміст неорганічної складової та мольне співвідношення Ti(OPri)₄ /Н₂О, можна контролювати процес фазового поділу і отримувати ОН ВПС з різною фазовою структурою.