Калоза: локалізація, функції та синтез в рослинних клітинах - Недуха, О.М. (Цитология и генетика, 2015)
Калоза відіграє ключову роль у формуванні фрагмопласту при цитокенезі, пор у флоемі, в проходженні мікроспорогенезу, функціонуванні замикаючих клітин продихів, у захисті рослинних клітин при біотичних та абіотичних стресах, тому особлива увага приділена функціям калози та її синтезу. Калозосинтетаза активується глюкозидами, поліамінами, іонами кальцію, магнію, марганцю та абсцизовою кислотою. Поліморфізм генів калозосинтетази ((AtCalS1–AtCalS12), очевидно, зв’язаний із ростом клітин, диференціюванням тканин, а також відповіддю клітини на стрес.