Молекулярно-генетичні механізми регуляції типу розвитку пшениці - Мутерко, О.Ф.; Балашова, І.А.; Файт, В.І.; Сиволап, Ю.М. (Цитология и генетика, 2015)
Необхідність у довготривалій експозиції рослин низькою температурою, що передує переходу до репродуктивної стадії розвитку, визначається їх потребою у яровизації. Чутливість пшениці до яровизації залежить від алельного стану генів системи Vrn. Майже для всіх генів цієї системи встановлено молекулярну структуру і досліджено причини виникнення альтернативних алельних варіантів. Гени Vrn1, Vrn2 та Vrn3 залучені у епістатичну взаємодію та формують регуляторну петлю з позитивним зворотним зв’язком, яка у озимих рослин активується умовами яровизації. Локус Vrn2 є ключовим у пригніченні переходу в репродуктивну фазу розвитку озимих рослин до проходження яровизації, в той час як локус Vrn1 головним чином визначає терміни зацвітання ярої пшениці. Огляд присвячено аналізу досліджень молекулярних механізмів та генетичної детермінації контролю чутливості до яровизації у пшениці. Детально обговорюється організація, структура і функції генів Vrn та продуктів їх експресії. Особливу увагу приділено структурі регуляторних ділянок цих генів та молекулярним механізмам регуляції їх експресії. Сформульовано сучасну узагальнену модель, яка відображає взаємодію між генами Vrn та факторами навколишнього середовища під час яровизації.