Дослідження взаємодії манітолу з нуклеозидами за допомогою флуоресцентного зонда - Щодрий, В.Б.; Качковський, О.Д.; Сломінський, Ю.Л.; Шайдюк, Є.О.; Ткачук, З.Ю. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено взаємодію рибонуклеозидів (РН) з манітолом за допомогою флуоресцентного зонда. Встановлено, що при титруванні тестового барвника зростаючими концентраціями розчинів РН та комплексу РН з манітолом (РНМ) зменшується інтенсивність флуоресценції розчину барвника. При цьому падіння інтенсивності флуоресценції комплексу РНМ значно менше, ніж у випадку з розчином РН. Також показано відмінність у спектральних характеристиках розчинів РН і комплексу РНМ з тестовим барвником. Такі результати можуть свідчити про зв'язування манітолу з азотистими основами нуклеозидів. Взаємодія між манітолом і нуклеозидами, найімовірніше, відбувається за допомогою утворення водневих зв'язків між двома паралельними гідроксильними О⎯Н групами манітолу і центрами генерування водневих зв'язків у гетероциклах нуклеозидів.