Дисперсія хвиль, у системі пружних стержнів, періодично підкріплених гнучкими елементами - Олійник, В.Н. (Доповіді НАН України, 2017)
Досліджено хвильові властивості періодичної структури, утвореної двома паралельними нескінченними пружними стержнями, підкріпленими періодично розташованими шарнірно опертими гнучкими балками. Для випадків синфазного і протифазного поздовжнього руху стержнів методом Флоке одержані дисперсійні рівняння та визначена фазова швидкість гармонічної хвилі, яка може поширюватись у розглянутій системі. Показано, що такій хвилі притаманна значна дисперсія, обумовлена збудженням згинних мод поперечних балок у відповідних частотних діапазонах.