Концентрація напружень в пружнопластичній сферичній оболонці з рядом однакових кругових отворів - Чернишенко, І.С.; Руденко, І.Б.; Сторожук, Є.А. (Доповіді НАН України, 2017)
Дано постановку періодичних задач статики для пружнопластичної сферичної оболонки з рядом однакових кругових отворів. Розроблено методику чисельного розв'язання даного класу нелінійних задач, яка базується на використанні методу додаткових напружень і варіаційного векторно-різницевого методу. Досліджено вплив пластичних деформацій і геометричних параметрів на напружено-деформований стан сферичної оболонки з рядом отворів при дії рівномірного внутрішнього тиску.