До історії архієрейської кафедри у Новгород-Сіверському монастирі в ХVII ст. - Карманов, Ю.О. (Сіверщина в історії України, 2014)
Чернігівська єпархія після монголо-татарської навали втратила своє значення на період до середини XVII ст. Відродження цієї архієрейської кафедри відбулося зусиллями архієпископа Лазаря Барановича на базі Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського монастиря. В дослідженні називається ряд причин влаштування єпархіального центру саме в цьому місці, розглядається культурне значення даної події для Чернігово-Сіверського регіону.