Генеральна військова музика XVII–XVIII ст.: історія, структура та функційне призначення - Горенко, Л.І. (Сіверщина в історії України, 2014)
У статті висвітлено роль гетьмансько-старшинської верстви у формуванні та розвитку культурно-музичного життя в Україні другої половини XVII–XVIII ст. Розглянуто діяльність представників цієї верстви у царині музичної освіти та культури в Україні, особливості її музичного побуту та культурно-мистецьких зв’язків в Україні та за її межами. До репрезентативної сфери суспільно-політичного та культурно-музичного життя козацько- гетьманської держави також належала діяльність військових музикантів і, насамперед, генеральної військової музики. Гетьмани та старшина виступили охоронцями національної музичної культури, здійснили визначний вплив на її подальший розвиток.