До питання розбудови в радянській Україні системи наукових установ у 1920-х роках: створення науково-дослідної кафедри в Ніжині - Зозуля, С.Ю. (Сіверщина в історії України, 2014)
У дослідженні розглядається процес створення в Ніжині на початку 1920-х років однієї з перших у радянській Україні професійної науково-дослідної установи – Ніжинської науково-дослідної кафедри історії культури та мови. Виділено та проаналізовано складові даного процесу: причини та передумови, етапи, місцевий науковий потенціал; визначені персоналії, причетні до появи означеної наукової установи.