Соціальна політика у сфері оплати праці: проблеми та шляхи забезпечення її гідного рівня (на прикладі промисловості) - Антонюк, В.П. (Управління економікою: теорія та практика, 2016)
Викладено теоретичні та правові засади концепції гідної праці в рамках загальної соціальної політики. Визначено характеристики та систематизовано основні параметри системи гідної оплати праці. На основі аналізу статистичної інформації досліджено проблеми оплати праці у промисловості України, зроблено висновок про невідповідність рівня заробітної плати вартості робочої сили та параметрам гідної праці. Обґрунтовано пріоритетні напрями соціальної політики України щодо забезпечення гідної оплати праці, до яких віднесено: суттєве підвищення рівня державної гарантії у сфері оплати праці, стимулювання роботодавців до технологічної модернізації виробництва та підвищення витрат на робочу силу, створення умов для виведення заробітної плати зі сфери тіньового розподілу, поширення системи соціальної відповідальності бізнесу у сфері винагороди за працю.