Передумови виникнення та визначення складу доданої вартості підприємств - Бриль, І.В.; Рябикіна, К.Г. (Стратегія і механізми регулювання промислового розвитку, 2016)
Висвітлено передумови виникнення доданої вартості, виконано порівняльний аналіз визначення та складу доданої вартості підприємств у вітчизняній і зарубіжній практиці; додану вартість досліджено з позиції класичних концепцій, підприємства, на державному рівні у вигляді податку на додану вартість. Визначено переваги інтелектуального капіталу та нематеріальних активів у складі доданої вартості конкурентоспроможних підприємств, що забезпечують підвищення їх капіталізації. Розглянуто методи розрахунку вимірювання економічного прибутку підприємств за фактором доданої вартості.