Грунтовий теплоакумулятор з покращеними теплотехнічними характеристиками - Клименко, В.В.; Кравченко, В.І.; Личук, М.В.; Солдатенко, В.П. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2015)
Проаналізовано результати досліджень щодо впливу на ефективність грунтових теплоакумуляторів теплофізичних характеристикосередку грунтового масиву. Визначено, що для різних типів грунтів існують максимальні значення вологості, при яких їх теплофізичні властивості оптимальні. Запропоновано конструкцію грунтового теплоакумулятора, в якому забезпечується підтримка оптимальної вологості грунтового осередку, відокремленого від природного маловологовмістного грунтового масиву водонепроникним екраном з грунтоцементних паль. Такий акумулятор дозволить підвищити теплотехнічну ефективність використання добової термічної нерівноваги атмосферного повітря в системах тепло-холодопостачання, при цьому поверхня його теплообмінних елементів буде у 2,5 рази менша у порівнянні з поверхнею, потрібною при їх розміщенні безпосередньо у «сухому» (маловологовмістному) грунті.