Археологічні пам'ятки ХІ–XV ст. Ніжина: компаративний аналіз історіографічної традиції та археологічних даних - Пархоменко, О.Г. (Сіверщина в історії України, 2015)
Вивчення середньовічного періоду історії Ніжина викликало неоднозначні висновки дослідників. Увага приділяється історіографічній традиції та сучасним археологічним даним, що стосуються середньовічного періоду історії Ніжина. Розглянуто питання щодо заснування міста, його розвитку у давньоруський час, існування у післямонгольский період тощо.