Могильники давньоруського Києвоподолу: особливості еволюції та основні етапи функціонування - Івакін, В.Г. (Сіверщина в історії України, 2015)
У статті розглядається історія розвитку некрополя давньоруського Києвоподолу. У Х – на початку ХІ ст. кладовищем для подолян слугував великий могильник на Старокиївському плато. На території Нижнього міста кладовища з'являються тільки у другій половині ХІ ст. Спочатку вони були розташовані за межами масової забудови міста. Палеоантропологічний аналіз кістних матеріалів «окраїнних» кладовищ дозволив визначити соціальний склад похованого населення. У зв'язку з подальшим розповсюдженням християнського світогляду серед киян та швидким розвитком столиці, кладовища з'являються в середині Нижнього міста. Тому подільські могильники XI–XIII ст. розглядаються в контексті планувальної структури середньовічного Києвоподолу.