Населення ХІІ–ХІІІ ст. селища Ліскове за даними краніології - Долженко, Ю.В.; Веремейчик, О.М. (Сіверщина в історії України, 2015)
У статті розглянуто результати комплексного дослідження могильника давньоруського поселення Ліскове, розташованого в західній частині Чернігівського Полісся. Проаналізовано залишки людей, похованих у грунтовому могильнику в XIІ – першій половині XIII ст. Проведено порівняльний аналіз морфологічних ознак цієї вибірки зі слов'янським населенням Східної Європи X–XIV ст. Визначено, що за даними краніометрії простежується зв'язок чоловічої доліхокранної серії з антропологічними матеріалами, виявленими на територіях, що належали кривичам, полянам та групі сільських поховань з Автуничів, розташованій в східній частині Чернігівського Полісся. Чоловічу групу, певною мірою, можна віднести до Понтійського (Неопонтійського) антропологічного типу. Жіноча вибірка за даними краніометрії – мезокранна, статистично і, певною мірою, морфологічно близька до вибірки поселення Бучак з полянської території.