Монетні скарби колишньої столиці Гетьманщини м. Глухова та його округи (друга половина XVII–XVIII ст.) - Бєлашов, В.І.; Клюєв, А.М. (Сіверщина в історії України, 2015)
У статті на основі архівного, музейного, інформаційного і колекційного матеріалів здійснено огляд монетних скарбів передстоличного і столичного періодів міста Глухова та його округи. Об'єктом дослідження є монетні скарби Глухівщини, про які можна дізнатися з нумізматичних колекцій Глухівського краєзнавчого музею дореволюційного, післяреволюційного і сучасного часу, опису і складу скарбів, знайдених у кінці ХІХ – першій чверті ХХІ ст. у м Глухові та на його околицях. Предметом дослідження стали монети різних країн та їх вартісні номінали, що брали участь у грошовому обігу Гетьманщини другої половини XVII–ХVIIІ ст. Джерельну базу з вивчення цього питання типологічно слід розділити на такі групи: 1) нумізматичні пам'ятки, спеціальні дослідження та статті, де системно відображені і опрацьовані монетні знахідки різних вартісних номіналів кількох країн, що проводили торгівлю в українських землях; 2) матеріали особистих колекцій і знахідок з описом вартісних показників, для яких характерні назви монетних дворів, де вони карбувались, легенди, хронологічні показники. 3) історіографічні напрацювання, що представлені невеликими групами праць: монографічним напрацюванням О.А Бакальця, монографією В.І. Бєлашова, одноосібними статтями А. Армен та О. Онопрієнко.