Критерії щодо перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему - Батій, В.Г.; Єгоров, В.В.; Рудько, В.М.; Щербін, В.М. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2015)
Проведено аналіз критеріїв розподілу радіоактивних відходів (РАВ) об’єкта «Укриття» на довго- та короткоіснуючі та за активністю. Показано, що до короткоіснуючих РАВ належать низькоактивні та незначна частина середньоактивних відходів. Сотні тисяч кубічних метрів РАВ на верхніх відмітках належать до довгоіснуючих середньоактивних відходів і організація їхнього захоронення в стабільних геологічних формаціях є нереалістичною задачею. Запропоновано створити спеціальне сховище для таких РАВ, а в стабільних геологічних формаціях захоронювати тільки високоактивні відходи.