Надійність генеруючого обладнання та перспективи розвитку атомної енергетики в Україні - Кенсицький, О.Г.; Федоренко, Г.М. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2016)
Розглянуто показники надійності генеруючого обладнання енергоблоків АЕС України в порівнянні з аналогічним обладнанням закордонних АЕС. За результатами проведеного аналізу доведено, що при визначенні одиничної потужності енергоблоків майбутніх АЕС необхідно враховувати стійкість енергосистеми до їхнього можливого аварійного відключення. Енергоблоки, що мають бути збудовані в Україні, доцільно оснащувати турбогенераторами вітчизняного виробництва з повітряним або повітряно-водяним охолодженням асинхронного або асинхронізованого типу. Розширені можливості останніх щодо регулювання перетоків реактивної потужності в енергосистемі дозволяють у цілому підвищити її стійкість і маневреність.