Поведение ⁹⁰Sr чернобыльских выпадений в системе “почва - растение” на территории Украины - Пристер, Б.С.; Перепелятникова, Л.В.; Виноградская, В.Д.; Иванова, Т.Н.; Руденко, В.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
У ході проведення багаторічного моніторингу сільськогосподарських угідь України, забруднених ⁹⁰Sr після аварії на ЧАЕС, отримано 510 спряжених пар значень концентрації нукліда в системі “грунт – рослина”, що характеризують накопичення радіонукліда п’ятьма сільськогосподарськими культурами на трьох типах найбільш розповсюджених грунтів. Підтверджено існування лінійної залежності між питомою активністю радіостронцію в рослинах та щільністю забруднення грунту чорнобильськими випадіннями. Установлено, що коефіцієнт переходу TF ⁹⁰Sr з грунту в сільськогосподарські культури зменшується з часом після випадінь. Розроблено модель динаміки TF ⁹⁰Sr і визначено її параметри для основних сільськогосподарських культур і грунтів України, що дає змогу прогнозувати забруднення сільськогосподарської продукції після радіоактивних випадінь.