Моделювання процесів руйнування матеріалів, що містять у собі радіоактивне паливо - Пацаган, Т.М.; Головко, М.Ф; Стафей, Я.; Бадіалі, Ж.-П.; Талеб, А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
Використовуючи концепцію коміркового автомату, досліджено процеси руйнування твердих матеріалів, що містять у собі радіоактивне паливо. На основі наявних знань про такі процеси розроблено двомірну мезоскопічну модель, яка дозволила ефективно відобразити руйнування поверхні матеріалу та якісно відтворити гістограми розпилених частинок, що були раніше отримані з експерименту. Отримано ряд характеристик для опису шорсткості поверхні матеріалу та динаміки деградації поверхні. Показано, що при збільшенні концентрації радіонуклідів в об’ємі, середні розміри розпилених частинок зменшуються, а рівень шорсткості матеріалу знижується. Remove selected