Деякі феноменологічні підходи до опису утворення мікротріщин у лавоподібних паливовмісних матеріалах - Ігнатюк, В.В.; Верхоляк, Т.М. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
Шляхом теоретичного моделювання отримано вирази для часів нуклеацій та росту мікротріщин усередині лавоподібних паливовмісних матеріалів. Проведено оцінки відповідних енергій активації. Показано, що врахування геометрії тріщини, міжатомної взаємодії між її краями та термоактивованої дифузії частинок веде до зменшення критичних значень напружень, при яких наступає миттєве руйнування матеріалу.