Теоретичний опис процесів взаємодії води, водних розчинів із паливовмісними матеріалами - Юхновський, І.Р.; Токарчук, М.В.; Іванків, О.Л.; Глушак, П.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
Представлено основні механізми та умови взаємодії лавоподібних паливовмісних матеріалів (ЛПВМ) з атмосферою, водою та водними розчинами. Проаналізовано механізми деструкції поверхні ЛПВМ, включаючи іонно-обмінні процеси, гідроліз, розчинення, окислення тощо. Розраховано неоднорідні коефіцієнти дифузії для іонів UO₂²⁺, Cs⁺ на границі розділу “водний розчин радіоактивних елементів – ЛПВМ”. Проведено розрахунково-теоретичну оцінку розчинення кремній-кисневої сітки ЛПВМ.