Кількісні параметри острівних льодовиків за результатами цифрового стереофотограмметричного знімання - Глотов, В.; Ковальонок, С.; Чижевський, В. (Національний антарктичний науковий центр МОН України, 2004)
Дані останніх років спостережень за станом льодовикового куполу острова Галіндез, архіпелаг Аргентинські острови, свідчать про значні зміни, які відбулися протягом останніх 50 років. Середньорічна температура повітря у районі архіпелагу зросла більше ніж на 2C° за останні 40 років та досягла майже -4°C; наприкінці 1940-х середньорічна температура повітря складала -5.8°C, а у середині 1990-х -3.0°C. Спостереження за льодовиковим куполом острова Галіндез виконуються з початку роботи станції Фарадей/Вернадський. Данні спостережень Британської антарктичної служби одержані до 1987 року показують тільки незначні коливання максимальної висоти льодовикового куполу поміж відмітками 55 и 56 метрів. Найбільш значні зміни розмірів льодовикового куполу відмічаються на західній частині у районі льодовикових кліфів, де льодовик знаходиться під впливом морської абразії. У статті надані результати дослідження льодовикового куполу острова Галіндез у районі української антарктичної станції методом цифрової фототеодолітної зйомки. За даними зйомки об’єм льодовикового куполу зменшився приблизно на 2-3 відсотка протягом 2002 - 2004 років. За результатами спостережень можна зробити висновок, що льодовик зникне до кінця поточного століття.