Оцінка вмісту біогенних елементів і важких металів у верхньому шарі ґрунту островів поблизу західного узбережжя Антарктичного півострова - Корсун, С.Г. (Український антарктичний журнал, 2005)
Встановлено широкі межі варіювання вмісту біогенних елементів та важких металів у верхньому органогенному шарі педосфери островів прилеглих до західного узбережжя Антарктичного півострова. Накопичення хімічних елементів частково пояснюється існуванням геохімічних бар’єрів фізико-хімічного характеру. Для визначення причин, що зумовлюють існування різних за ступенем накопичення біогенних елементів та важких металів геохімічних ареалів на визначеній території, необхідно запровадити і підтримувати моніторинг на ландшафтно-геохімічних засадах.