Сучасні тенденції наукових досліджень Антарктики (наукометричний аналіз) - Віденіна, Н.Г. (Український антарктичний журнал, 2005)
Методами бібліометрії вивчені сучасні тенденції розвитку закордонних досліджень Антарктики. Як джерело бібліографічної інформації використані тематичні електронні бази даних Cold Regions Bibliography (Бібліотека Конгресу США), Antarctic Bibliography (Американський геологічний інститут) та спеціалізована за науковою інформацією пошукова система Scirus, доступні для пошуку в Web. Наведені їх порівняльні оцінки і обґрунтовано вибір пошукової машини Scirus для проведення наукометричного аналізу. Показано, що індексована в Scirus закордонна наукова бібліографія щодо Антарктики являє собою цілісний інформаційний канал у світовій системі наукової комунікації. На основі одержаних бібліометричних даних показано, що наукові дослідження в регіоні Антарктичного півострова є однією з ключових складових наукової діяльності країн в Антарктиці. З усіх географічних регіонів Антарктики в наукових публікаціях найчастіше згадуються: Південний океан (20 % бібліографічних записів), Індійський океан (13 %), Море Уедделла (11 %) та Антарктичний півострів (8 %). Сумарна частка наукових робіт з основних географічних об’єктів, що належать до регіону Антарктичного півострова, складає майже третину загального числа наукових публікацій з дослідження Антарктики і продовжує зростати. За останні 10 років їх число збільшилося на 10–40 %, за винятком таких галузей наук як медицина, метеорологія та гляціологія. Оцінка обсягів та динаміки зростання масивів бібліографічної інформації з екологічних та природоохоронних напрямків досліджень дозволяє зробити висновок щодо розвитку процесу екологізації як загальної тенденції діяльності країн в Антарктиці. В той же час, виявлено значні відмінності структурних та динамічних характеристик досліджених бібліографічних масивів для окремих країн, географічних регіонів Антарктики, галузей наук та напрямів екологічних досліджень.