Прочитання топонімів «Сіверщина» та «Чернігів» в контексті парадигми «пічонаги і половці-автохтони» - Агафонова, Н.В. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті на основі парадигми «пічонаги та половці-автохтони» та за методики полідисциплінарного аналізу подано історично мотивоване прочитання етноніму «пічонаги» та топонімів «Чернігів», «Вороніж», «Сіверщина».