Предмети особистого благочестя з гончарного посаду давньоруського Вишгороду (за матеріалами археологічних досліджень 2015 р.) - Івакін, В.Г. (Сіверщина в історії України, 2016)
Натільні хрестики, знайдені на території вишгородського гончарного посаду, належать до різних типів і походять з культурних нашарувань та об’єктів кінця Х – першої третини ХІІ ст. На відміну від низки безумовно імпортних речей, раніше знайдених на території посаду, характерні особливості оздоблення хрестів вказують на їх місцеве походження. Хоча археологічних підтверджень виробництва предметів особистого благочестя у Вишгороді наразі не знайдено, статус княжої резиденції і сакрального міста з Борисоглібською святинею, а також загальний рівень розвитку ремесла вказують на вірогідність існування тут подібного виробництва. У статті ставиться питання про можливість використання західноєвропейських монет-підвісок у якості предметів особистого благочестя.