Перепланування Чернігова на початку ХІХ ст. - Лепявко, С.А. (Сіверщина в історії України, 2016)
Стаття присвячена дослідженню процесу перетворення Чернігова на губернський центр на початку ХІХ ст. Перебудова Чернігова привела до повної зміни планування міста та до втрати частини історичних пам’яток і часткового спотворення історичного ландшафту. Проте, водночас місто отримало досить зручну мережу вулиць та кварталів, що з незначними змінами збереглася й до сьогоднішнього часу.