Зміни в культурному та правому статусі Чернігівщини в першій половині ХІХ ст. - Любич, О.А. (Сіверщина в історії України, 2016)
Статтю присвячено дослідженню проблеми особливостей культурного та правового регулювання цивільних відносин в Чернігівській губернії в першій половині ХІХ століття. Розглянуто культурні, соціально-економічні, політичні, техніко-юридичні чинники, що вплинули на скасування місцевого права та зміни в культурному житті Чернігівщини з наданням їй особливого правового та культурного статусу.