Розвиток економіки Чернігівської губернії під час російсько-турецьких війн другої половини ХІХ ст. - Сидоренко, O.C. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті висвітлено особливості розвитку економіки Чернігівської губернії під час Кримської 1853–1856 рр. та російсько-турецької 1877–1878 рр. війн. Особливу увагу приділено аналізу об’ємів виробництва Шосткинських порохового і капсульного заводів та переведенню промислового і сільськогосподарського виробництва губернії на військові потреби з метою забезпечення російської армії необхідним одягом та провіантом.