Медико-санітарний опис повітів Чернігівської губернії (за матеріалами місцевої періодики кінця XIX – початку XX ст.) - Католик, А.В.; Панченко, В.І. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті розкриті характерні риси медико-санітарного стану повітів Чернігівської губернії кінця XIX – початку XX ст. Особлива увага приділена висвітленню маловідомих фактів протиепідемічної діяльності земських установ, аналізу рівня захворюваності населення та участі земських медиків у боротьбі з епідемічними хворобами на Чернігівщині.