До питання про еволюцію образу імператора в громадській думці населення Чернігівської губернії на початку ХХ ст. (за матеріалами Ніжинського окружного суду) - Потапенко, М.В. (Сіверщина в історії України, 2016)
Аналізуються матеріали Ніжинського окружного суду за 1905–1915 рр. про заочну образу Миколи ІІ. На їх підставі уточнюються особливості рецепції імператора у громадській думці населення Чернігівської губернії на початку ХХ ст.