Охорона церковних пам'яток в Україні (перша половина ХVIII ст.) - Сенченко, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2017)
Стаття присвячена історії започаткування правового режиму охорони церковних старожитностей у контексті загального пам’яткоохоронного руху першої половини ХVІІІ ст. Висвітлено роль Синоду у збереженні церковних пам’яток, подано характеристику окремих документів Синоду та Сенату.